Teisės aktų naujienosSpausdintiAtgal

  • Pakeistos pelno nesiekiančių ribotos civilinės atsakomybės juridinių asmenų buhalterinės apskaitos ir finansinių ataskaitų sudarymo ir pateikimo taisyklės

Finansų ministro įsakymas
Dėl finansų ministro 2004 m. lapkričio 22 d. įsakymo Nr. 1K-372 „Dėl Pelno nesiekiančių ribotos civilinės atsakomybės juridinių asmenų buhalterinės apskaitos ir finansinių ataskaitų sudarymo ir pateikimo taisyklių patvirtinimo" pakeitimo
(2010 12 10 Nr. 1K-372, Žin., 2010 12 16, Nr. 147-7539)

Finansų ministro įsakymu pakeistos Pelno nesiekiančių ribotos civilinės atsakomybės juridinių asmenų buhalterinės apskaitos ir finansinių ataskaitų sudarymo ir pateikimo taisyklės (toliau - Taisyklės). Įsakymo nuostatos taikomos nuo 2011 m. sausio 1 d., išskyrus politinėms partijoms ir politinių kampanijų dalyviams taikomas nuostatas dėl neatlygintinai gauto turto ir paslaugų įvertinimo.

Neatlygintinai gauto nematerialiojo turto įsigijimo savikaina
Taisyklės papildytos nauju 141 punktu:
„141. Neatlygintinai gauto nematerialiojo turto įsigijimo savikainą sudaro paramos, dovanojimo sutartyje ar kitame perdavimo dokumente nurodyta to turto vertė. Kai turto vertė nenurodyta, gauto nematerialiojo turto vertę, kuri ir bus laikoma įsigijimo savikaina, nustato ūkio subjektas, atsižvelgdamas į to turto tikrąją vertę jo gavimo metu, jei tikrąją vertę įmanoma patikimai nustatyti. Neatlygintinai gauto nematerialiojo turto tikrąją vertę ūkio subjektas nustato atsižvelgdamas į rinkos kainą, kai rinkoje prekiaujama tokiu pačiu ar panašiu turtu, žiniasklaidoje ar kitose informavimo priemonėse skelbiamą tokio paties ar panašaus turto vertę ar kitą gaunamą tinkamą informaciją. Tuo atveju, kai tikrosios vertės neįmanoma patikimai nustatyti, neatlygintinai gauto nematerialiojo turto įsigijimo savikaina yra lygi vienam litui. Prie nematerialiojo turto įsigijimo savikainos priskiriamos tiesiogiai su šio turto įsigijimu ir paruošimu naudoti susijusios išlaidos."

Neatlygintinai gauto ilgalaikio materialiojo turto įsigijimo savikaina
Taisyklių 42 punktas papildytas naujomis nuostatomis dėl neatlygintinai gauto ilgalaikio materialiojo turto įsigijimo savikainos nustatymo:

 „42. Neatlygintinai gauto ilgalaikio materialiojo turto įsigijimo savikainą sudaro paramos, dovanojimo sutartyje ar kitame perdavimo dokumente nurodyta to turto vertė. Kai turto vertė nenurodyta, gauto ilgalaikio materialiojo turto vertę, kuri ir bus laikoma įsigijimo savikaina, nustato ūkio subjektas, atsižvelgdamas į to turto tikrąją vertę jo gavimo metu, jei tikrąją vertę įmanoma patikimai nustatyti. Neatlygintinai gauto ilgalaikio materialiojo turto tikrąją vertę ūkio subjektas nustato atsižvelgdamas į rinkos kainą, kai rinkoje prekiaujama tokiu pačiu ar panašiu turtu, žiniasklaidoje ar kitose informavimo priemonėse skelbiamą tokio paties ar panašaus turto vertę ar kitą gaunamą tinkamą informaciją. Tuo atveju, kai tikrosios vertės neįmanoma patikimai nustatyti, neatlygintinai gauto ilgalaikio materialiojo turto įsigijimo savikaina yra lygi vienam litui. Prie ilgalaikio materialiojo turto įsigijimo savikainos priskiriamos tiesiogiai su šio turto įsigijimu ir paruošimu naudoti susijusios išlaidos."

Neatlygintinai gauto finansinio turto įsigijimo savikaina
Taisyklės papildytos nauju 821 punktu:
„821. Neatlygintinai gauto finansinio turto įsigijimo savikainą sudaro paramos, dovanojimo sutartyje ar kitame perdavimo dokumente nurodyta to turto vertė. Kai turto vertė nenurodyta, gauto finansinio turto vertę, kuri ir bus laikoma įsigijimo savikaina, nustato ūkio subjektas, atsižvelgdamas į to turto tikrąją vertę jo gavimo metu, jei tikrąją vertę įmanoma patikimai nustatyti. Neatlygintinai gauto finansinio turto tikrąją vertę ūkio subjektas nustato atsižvelgdamas į rinkos kainą, kai rinkoje prekiaujama tokiu pačiu ar panašiu turtu, žiniasklaidoje ar kitose informavimo priemonėse skelbiamą tokio paties ar panašaus turto vertę ar kitą gaunamą tinkamą informaciją. Tuo atveju, kai tikrosios vertės neįmanoma patikimai nustatyti, neatlygintinai gauto finansinio turto įsigijimo savikaina yra lygi vienam litui. Į finansinio turto įsigijimo savikainą įtraukiamos ir tiesiogiai su šio turto įsigijimu susijusios išlaidos."

Neatlygintinai gautų atsargų įsigijimo savikaina
Taisyklių 90 punktas papildytas naujomis nuostatomis dėl neatlygintinai gautų atsargų įsigijimo savikainos nustatymo:

„90. Neatlygintinai gautų atsargų įsigijimo savikainą sudaro paramos, dovanojimo sutartyje arba kitame perdavimo dokumente nurodyta jų vertė. Jeigu atsargų vertė dokumente nenurodyta, gautų atsargų įsigijimo savikainą nustato ūkio subjektas, atsižvelgdamas į šių atsargų tikrąją vertę, jei tikrąją vertę įmanoma patikimai nustatyti. Atsargų tikrąją vertę ūkio subjektas nustato atsižvelgdamas į rinkos kainą, kai rinkoje prekiaujama tokiu pačiu ar panašiu turtu, žiniasklaidoje ar kitose informavimo priemonėse skelbiamą tokio paties ar panašaus turto vertę ar kitą gaunamą tinkamą informaciją. Tuo atveju, kai tikrosios vertės neįmanoma patikimai nustatyti, neatlygintinai gautų atsargų įsigijimo savikaina yra lygi vienam litui."

Politinės kampanijos dalyvių neatlygintinai gauto turto ir paslaugų įvertinimo nuostatos
Politinių kampanijų dalyviai, įvertindami neatlygintinai gautą turtą ir paslaugas, privalo taikyti šių Taisyklių 141, 42, 821, 90 ir 144 punktus.