AktualuSpausdintiAtgal

  • Pakeisti Juridinių asmenų registro nuostatai
  • Uždarosios akcinės bendrovės akcininkų sąrašo pateikimas 

LRV nutarimas
Dėl Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2003 m. lapkričio 12 d. nutarimo Nr. 1407 „Dėl Juridinių asmenų registro įsteigimo ir Juridinių asmenų registro nuostatų patvirtinimo" pakeitimo
(2010 07 21 Nr. 1113, Žin., 2010 07 29, Nr. 90-4771)

Pakeistas Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2003 m. lapkričio 12 d. nutarimas Nr. 1407 „Dėl Juridinių asmenų registro įsteigimo ir Juridinių asmenų registro nuostatų patvirtinimo".

Uždarosios akcinės bendrovės akcininkų sąrašo pateikimas
Juridinių asmenų registro nuostatai (toliau - Nuostatai) papildyti reikalavimu pateikti uždarosios akcinės bendrovės akcininkų sąrašą (Nuostatų 53.3 punktas). Jeigu pasikeičia uždarosios akcinės bendrovės akcininkų sąraše esantys duomenys, Registro tvarkytojui turi būti pateiktas naujas uždarosios akcinės bendrovės akcininkų sąrašas  (Nuostatų 1131 punktas).

Reikalavimus uždarosios akcinės bendrovės akcininkų sąrašo turiniui, jo sudarymo ir pateikimo tvarkai nustato Akcinių bendrovių įstatymo 411 straipsnis. Plačiau apie tai - šioje apžvalgoje.

Nuo 2011 m. sausio 1 d. popieriniai registravimo pažymėjimai nebebus išduodami
Nuo 2011 m. sausio 1 d. popieriniai juridinių asmenų registravimo pažymėjimai nebebus išduodami. Vietoje jų juridiniams asmenims bus suteiktas prieigos raktas prie elektroninio sertifikuoto registro išrašo. Elektroninis sertifikuotas registro išrašas bus formuojamas registruojant naują juridinį asmenį arba keičiant juridinio asmens duomenis. Juridinis asmuo galės ne tik pats naudotis prieigos raktu, bet galės jį pateikti ir kitiems suinteresuotiems asmenims. Jei kitiems asmenims bus pateiktas prieigos raktas, jie neturės teisės reikalauti papildomai pateikti ir popierinį išrašą.

Elektroninio sertifikuoto registro išrašo išdavimas
Elektroninio sertifikuoto registro išrašo suformavimo ir išdavimo tvarka nurodyta Nuostatų 109 punkte:

„109. Įregistravęs juridinį asmenį, filialą ar atstovybę arba pakeistus duomenis, Registro tvarkytojas suformuoja ir pasirašo kvalifikuotu elektroniniu parašu aktualų elektroninį sertifikuotą registro išrašą, kuris saugomas Registre. Juridiniam asmeniui, filialui ar atstovybei suteikiama prieiga (prieigos raktas) prie elektroninio sertifikuoto registro išrašo Juridinių asmenų registro tvarkymo taisyklių nustatyta tvarka. Įregistravus juridinį asmenį, filialą ar atstovybę, elektroninis sertifikuotas registro išrašas išduodamas neatlygintinai. Elektroninio sertifikuoto registro išrašo išdavimo tvarką nustato Juridinių asmenų registro tvarkymo taisyklės, patvirtintos Teisingumo ministerijos.
Duomenis ir informaciją apie juridinį asmenį, filialą ar atstovybę Registro tvarkytojo interneto svetainėje turi teisę neatlygintinai patikrinti bet kuris suinteresuotas asmuo, kuriam prieigos turėtojas yra sudaręs galimybę pasinaudoti to juridinio asmens, filialo ar atstovybės prieigos raktu."

Nuostatos dėl elektroninio sertifikuoto registro išrašo išdavimo pradedamos taikyti nuo 2011 m. sausio 1 d. Iki 2010 gruodžio 31 d. vietoj elektroninio sertifikuoto registro išrašo išduodamas išplėstinis Juridinių asmenų registro išrašas.

Atsisakyta parašų pavyzdžių
Panaikinti reikalavimai Registrui pateikti asmenų, veikiančių juridinio asmens vardu, parašų pavyzdžius.

Atsistatydinęs bendrovės vadovas turi teisę kreiptis į Registrą dėl vadovo duomenų išregistravimo
Atsistatydinęs akcinės bendrovės ar uždarosios akcinės bendrovės vadovas turi teisę kreiptis į Registrą dėl vadovo duomenų išregistravimo tuo atveju, jei atitinkamas bendrovės valdymo organas nepriima spendimo dėl vadovo atšaukimo. Juridinių asmenų registro nuostatai papildyti šiuo 1132 punktu:

„1132. Jeigu akcinės bendrovės ar uždarosios akcinės bendrovės organas nepriima sprendimo atšaukti atsistatydinimo pranešimą pateikusį vadovą, atsistatydinęs akcinės bendrovės ar uždarosios akcinės bendrovės vadovas praneša Registro tvarkytojui apie darbo sutarties su juo pasibaigimą ir pateikia prašymą įregistruoti pakeitimus bei dokumentus, patvirtinančius atsistatydinimo pranešimo pateikimą vadovą išrinkusiai valdybai ar stebėtojų tarybai, arba tuo atveju, kai vadovą išrinko visuotinis akcininkų susirinkimas, - dokumentus, patvirtinančius visuotinio akcininkų susirinkimo sušaukimą, šiam neįvykus, - patvirtinančius ir pakartotinio visuotinio akcininkų susirinkimo sušaukimą."

Juridinio asmens buveinės pakeitimo įregistravimas
Panaikinus reikalavimą juridinių asmenų įstatuose nurodyti buveinę, supaprastėjo buveinės keitimo tvarka. Įstatų keisti nebereikia, o Juridinių asmenų registrui reikia pateikti registro nuostatų 1155 punkte nurodytus dokumentus:

„1155. Pasikeitus juridinio asmens, filialo ar atstovybės buveinei (išskyrus politines partijas, religines bendruomenes ir bendrijas), dokumentų ir duomenų teikėjas Registro tvarkytojui pateikia:
1155.1. prašymą įregistruoti pakeitimus;
1155.2. juridinio asmens organo sprendimą dėl buveinės pakeitimo;
1155.3. jeigu juridinis asmuo nėra patalpų, suteikiamų juridinio asmens, jo filialo ar atstovybės buveinei registruoti, savininkas ir nėra sudaryta ir Nekilnojamojo turto registre įregistruota patalpų nuomos sutartis arba patalpos juridiniam asmeniui priklauso bendrosios nuosavybės teise, turi būti pateiktas rašytinis savininko arba bendraturčio sutikimas suteikti patalpas juridinio asmens, jo filialo ar atstovybės buveinei registruoti; juridinio asmens, filialo ar atstovybės buveinė negali būti registruojama areštuotose patalpose;
1155.4. atstovybės nuostatų pakeitimus ir visą pakeistą nuostatų tekstą."

Buveinės savininkas gali kreiptis į Registrą dėl juridinio asmens buveinės išregistravimo
Jei juridinio asmens buveinės savininkas nesutinka, kad tose patalpose būtų registruotas juridinis asmuo, jis gali kreiptis į Registrą dėl juridinio asmens buveinės išregistravimo. Registro nuostatų VIII skyrius papildytas šiuo skirsniu:

„Juridinio asmens, filialo ar atstovybės buveinės išregistravimas
1411. Patalpų, kuriose įregistruota juridinio asmens, filialo ar atstovybės buveinė, savininkas turi teisę kreiptis į Registro tvarkytoją su prašymu išregistruoti iš Registro juridinio asmens, filialo ar atstovybės buveinę.
1412. Registro tvarkytojas, gavęs patalpų savininko prašymą, išsiunčia pranešimą apie numatomą buveinės išregistravimą Registre nurodytais valdymo organų narių adresais ir šį pranešimą paskelbia Registro tvarkytojo interneto svetainėje.
1413. Jeigu juridinis asmuo, filialas ar atstovybė per šešis mėnesius nuo pranešimo išsiuntimo ar paskelbimo Registro tvarkytojo interneto svetainėje nepakeičia buveinės, Registro tvarkytojas išregistruoja juridinio asmens, filialo ar atstovybės buveinę ir nurodo, kad juridinio asmens, filialo ar atstovybės buveinė išregistruota patalpų savininko prašymu. Registro tvarkytojui išregistravus juridinio asmens buveinę, jam išsiunčiamas pranešimas apie galimą juridinio asmens likvidavimą Lietuvos Respublikos civilinio kodekso 2.70 straipsnyje nustatyta tvarka."