Teisės aktų naujienosSpausdintiAtgal

  • Darbuotojų saugos ir sveikatos specialistai turės atitikti nustatytus kvalifikacinius reikalavimus
  • Atsisakyta Juridinių ir fizinių asmenų, teikiančių darbuotojų saugos ir sveikatos paslaugas, licencijavimo
  • Darbdaviams nebereikės teikti pranešimo Valstybinei darbo inspekcijai apie įmonės darbuotojų saugos ir sveikatos tarnybos steigimą, o jei ji neįsteigta – apie tai, kas vykdo tarnybos funkcijas

Lietuvos Respublikos darbuotojų saugos ir sveikatos įstatymo 8, 12, 13, 22, 27 straipsnių pakeitimo ir 121 straipsnio pripažinimo netekusiu galios įstatymas
(2010 05 11 Nr. XI-802, Žin., 2010 05 25, Nr. 60-2961)

Lietuvos Respublikos darbuotojų saugos ir sveikatos įstatymo (toliau - Įstatymas) 8, 12, 13, 22, 27 straipsnių pakeitimo ir 121 straipsnio pripažinimo netekusiu galios įstatymo nuostatos įsigalioja 2010 m. birželio 1 d.

Darbuotojų saugos ir sveikatos specialistai turės atitikti nustatytus kvalifikacinius reikalavimus
Darbuotojų saugos ir sveikatos specialistai turės atitikti kvalifikacinius reikalavimus, kuriuos nustatys socialinės apsaugos ir darbo ministras. Įstatymo 12 straipsnio 3 dalis išdėstyta taip:

„3. Darbdavio paskirti asmenys, juridinio asmens darbuotojų saugos ir sveikatos specialistai ar fiziniai asmenys, atliekantys darbuotojų saugos ir sveikatos tarnybos funkcijas ar jų dalį, turi atitikti socialinės apsaugos ir darbo ministro nustatytus kvalifikacinius reikalavimus ir turėti darbui reikalingas priemones. Šių asmenų pareiga yra rengti pasiūlymus prevencinėms priemonėms, skirtoms darbuotojų apsaugai nuo traumų ir profesinių ligų, koordinuoti tokių priemonių įgyvendinimą ir kontroliuoti, kaip įmonės darbuotojai laikosi darbuotojų saugos ir sveikatos reikalavimų."

Atsisakyta Juridinių ir fizinių asmenų, teikiančių darbuotojų saugos ir sveikatos paslaugas, licencijavimo
Kadangi darbuotojų saugos ir sveikatos specialistai turės atitikti nustatytus kvalifikacinius reikalavimus, nuspręsta atsisakyti juridinių ir fizinių asmenų, teikiančių darbuotojų saugos ir sveikatos paslaugas, licencijavimo. Todėl Įstatymo 121 straipsnis pripažintas netekusiu galios.

Darbdaviams nebereikės teikti pranešimo Valstybinei darbo inspekcijai apie įmonės darbuotojų saugos ir sveikatos tarnybos steigimą, o jei ji neįsteigta – apie tai, kas vykdo tarnybos funkcijas
Neteko galios Įstatymo 12 straipsnio 8 dalies nuostata, pagal kurią įmonė, kurioje įsteigta įmonės darbuotojų saugos ir sveikatos tarnyba arba kai šios tarnybos funkcijas atlieka samdyta įstaiga ar asmenys, arba kai tarnyba neįsteigta, nesamdoma, nesamdomi asmenys ir jos funkcijas atlieka darbdaviui atstovaujantis asmuo ar darbdavio įgaliotas asmuo, apie tai turėjo pranešti Valstybinei darbo inspekcijai.

Panaikinus minėtą įstatymo nuostatą, darbdaviams nebereikės teikti pranešimo Valstybinei darbo inspekcijai apie įmonės darbuotojų saugos ir sveikatos tarnybos steigimą, o jei ji neįsteigta – apie tai, kas vykdo tarnybos funkcijas (ar įmonės vadovas, ar darbdavio įgaliotas asmuo, ar pagal sutartį juridinis ar fizinis asmuo).

Informaciją Valstybinei darbo inspekcijai turės teikti juridiniai ar fiziniai asmenys, pagal sutartis atliekantys darbuotojų saugos ir sveikatos funkcijas
Įstatymo 12 straipsnis papildytas naujomis nuostatomis, išdėstytomis šio straipsnio 7 ir 8 punktuose:

„7. Juridiniai ar fiziniai asmenys, pagal sutartis su darbdaviais atliekantys darbuotojų saugos ir sveikatos funkcijas ar jų dalį, kasmet socialinės apsaugos ir darbo ministro nustatyta tvarka teikia informaciją Valstybinei darbo inspekcijai apie darbdavius, kuriems teikė tokias paslaugas, ir darbuotojų saugos ir sveikatos specialistų, atlikusių darbuotojų saugos ir sveikatos tarnybos funkcijas ar jų dalį, skaičių.

8. Juridiniai ar fiziniai asmenys, pagal sutartis su darbdaviais atliekantys darbuotojų saugos ir sveikatos tarnybos funkcijas ar jų dalį, už neteisingos informacijos pateikimą ar informacijos nepateikimą, Įmonių darbuotojų saugos ir sveikatos tarnybų pavyzdinių nuostatų reikalavimų nesilaikymą atsako įstatymų nustatyta tvarka."