Teisės aktų naujienosSpausdintiAtgal

  • Nuo 2010 m. vasario 1 d. SAV pranešimas apie savarankiškai dirbančius asmenis turi būti teikiamas kas mėnesį

VSDFV direktoriaus įsakymas
Dėl SAV pranešimo apie savarankiškai dirbančius asmenis pateikimo taisyklių patvirtinimo
(2010 01 08 Nr. V-35, Žin., 2010 01 16, Nr. 6-278)

2010 m. vasario 1 d. įsigalioja naujos versijos SAV (versija 03) pranešimo apie savarankiškai dirbančius asmenis forma ir jos pateikimo taisyklės.

SAV pranešimo teikėjai
SAV pranešimą apie savarankiškai dirbančius asmenis pateikti privalo:
- individualios įmonės, tikrosios ūkinės bendrijos, komanditinės ūkinės bendrijos, kai socialinio draudimo įmokas apskaičiuoja ir sumoka už individualių įmonių savininkus, tikrųjų ūkinių bendrijų ir komanditinių ūkinių bendrijų tikruosius narius nuo mėnesio sumos, didesnės nei minimaliosios mėnesinės algos dydžio suma;

- asmenys, kurie verčiasi individualia veikla, kaip ji apibrėžta Gyventojų pajamų mokesčio įstatyme, išskyrus verslo liudijimus turinčius asmenis, kai socialinio draudimo įmokas, išskyrus sveikatos draudimo įmokas, apskaičiuoja ir sumoka avansu;

- ūkininkai ir jų partneriai, kai žemės ūkio valdos ekonominis dydis už praėjusių metų mokestinį laikotarpį nuo sausio 1 d. iki gruodžio 31 d. yra didesnis nei 14 europinio dydžio vienetų, kurie socialinio draudimo įmokas, išskyrus sveikatos draudimo įmokas, apskaičiuoja ir sumoka nuo mėnesio sumos, didesnės nei minimaliosios mėnesinės algos dydžio suma;

- draudėjai, kurie privalo mokėti socialinio draudimo įmokas pagrindinei ir papildomai pensijos dalims gauti už 2008 ar ankstesnius mokestinius metus.

SAV pranešimą privaloma teikti kas mėnesį iki kito mėnesio 15 dienos
SAV pranešimą draudėjai privalo pateikti pasibaigus kalendoriniam mėnesiui iki kito mėnesio 15 dienos. Jeigu SAV pranešimo pateikimo paskutinė termino diena tenka ne darbo dienai (šeštadienis ir sekmadienis) ar oficialios šventės dienai, termino pabaigos data laikoma po jos einanti darbo diena.

Sumažėjo SAV pranešimo priedų kiekis
Liko tik du SAV pranešimo priedai:
- SAV3BSD priedas „Savarankiškai dirbančių asmenų valstybinio socialinio draudimo įmokos“ teikiamas, jeigu draudėjas privalo mokėti socialinio draudimo įmokas pagrindinei ir papildomai pensijos dalims gauti už 2008 ar ankstesnius mokestinius metus;

- SAV3DSD priedas „Savarankiškai dirbančių asmenų deklaruojamos pajamos“ teikiamas, jeigu draudėjas privalo pateikti SAV pranešimą už laikotarpį nuo 2010 m. sausio 1 d.

Nebereikia pildyti anksčiau buvusio priedo SAVF4D (Valstybinio socialinio draudimo fondo biudžeto lėšų finansinė ataskaita) ir SAVF4-1 (Valstybinio socialinio draudimo įmokų, delspinigių ir baudų įsiskolinimo sumokėjimo atidėjimo ataskaita).

SAV pranešimo pateikimo būdai
SAV pranešimas teikiamas siunčiant elektroninį dokumentą per Elektroninę draudėjų aptarnavimo sistemą. Taip pateiktas pranešimas turi būti pasirašytas saugiu elektroniniu parašu, sukurtu saugia parašo formavimo įranga ir patvirtintu galiojančiu kvalifikuotu sertifikatu.

Draudėjai, turintys 9 ir mažiau apdraustųjų asmenų, SAV pranešimą gali teikti ir šiais būdais:
- pateikiant popierinį dokumentą tiesiogiai Fondo valdybos teritoriniam skyriui;
- siunčiant popierinį dokumentą registruota pašto siunta;
- siunčiant dokumentą faksimiliniu ryšiu ir ne vėliau kaip per 2 darbo dienas nuo pranešimo išsiuntimo pateikiant pranešimo originalą;
- siunčiant popierinio dokumento duomenų elektroninę FFData formato bylą (nepasirašytą saugiu elektroniniu parašu) per Elektroninę draudėjų aptarnavimo sistemą ir ne vėliau kaip per 2 darbo dienas nuo duomenų išsiuntimo pateikiant pranešimo originalą.

Kitos nuostatos
Draudėjas, sumokėjęs socialinio draudimo įmokas daugiau nei už vieną mėnesį, gali teikti vieną SAV pranešimą, SAV3DSD priede nurodęs atitinkamus mėnesius, už juos apskaičiuotas pajamų, nuo kurių skaičiuojamos socialinio draudimo įmokos, sumas ir socialinio draudimo įmokų sumas.

Draudėjai, kurie privalo pateikti SAV pranešimą už 2008 ar ankstesnius mokestinius metus, teikia vieną SAV pranešimą.

Avansu sumokėtos valstybinio socialinio draudimo įmokos netikslinamos.