Teisės aktų naujienosSpausdintiAtgal

  • Nauja redakcija išdėstytos Elektroninėmis priemonėmis išrašomų ir/ar gaunamų pridėtinės vertės mokesčio sąskaitų-faktūrų naudojimo taisyklės

VMI viršininko įsakymas
Dėl Valstybinės mokesčių inspekcijos prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos viršininko 2004 m. balandžio 30 d. įsakymą Nr. VA-82 „Dėl Elektroninėmis priemonėmis išrašomų ir/ar gaunamų pridėtinės vertės mokesčio sąskaitų-faktūrų naudojimo taisyklių patvirtinimo" pakeitimo
(2009 11 12, Nr. VA-80, Žin., 2009 11 14, Nr. 136-5968)

Pakeistos ir nauja redakcija išdėstytos Elektroninėmis priemonėmis išrašomų ir/ar gaunamų pridėtinės vertės mokesčio sąskaitų-faktūrų naudojimo taisyklės (toliau - Taisyklės). Pakeistas ir Taisyklių pavadinimas, kuris išdėstytas taip: „Elektroninių pridėtinės vertės mokesčio sąskaitų faktūrų išrašymo, išsiuntimo ir saugojimo taisyklės".

Taisyklėse vartojamos sąvokos:
elektroninės PVM sąskaitos faktūros – elektroninėmis priemonėmis išrašomos, išsiunčiamos, gaunamos ir saugojamos PVM sąskaitos faktūros.

elektroninės priemonės – tai elektroninė įranga, skirta duomenims apdoroti (įskaitant skaitmeninį archyvavimą) ir saugoti, naudojant bangas, radijo perdavimo, optinės technikos ar kitas elektromagnetines priemones;

asmenys – tai Lietuvos Respublikoje registruoti PVM mokėtojai, taip pat fiziniai ar juridiniai asmenys, Lietuvos Respublikoje neįregistruoti PVM mokėtojais, tačiau iš Lietuvos Respublikos tiekiantys naujas transporto priemones į kitas Europos Sąjungos (toliau – ES) valstybes nares arba naujas transporto priemones gaunantys iš kitų ES valstybių narių.

Asmenys, išrašydami, išsiųsdami ir saugodami elektronines PVM sąskaitas faktūras, privalo užtikrinti tų PVM sąskaitų faktūrų autentiškumą ir turinio vientisumą. Elektroninių PVM sąskaitų faktūrų autentiškumas ir turinio vientisumas turi būti užtikrintas vienu iš tokių būdų:

- naudojant saugų elektroninį parašą, kaip nustatyta Lietuvos Respublikos elektroninio parašo įstatyme arba

- taikant specializuotą elektroninių duomenų priėmimo–perdavimo programinę įrangą (angl. EDI – electronic data interchange), kurios elektroninių duomenų priėmimo–perdavimo specifikacijos atitinka UN/EDIFACT standartus, kaip apibrėžta Europos Sąjungos Komisijos 1994 m. spalio 19 d. Rekomendacijose dėl pasikeitimo elektroniniais duomenimis teisinių aspektų 1994/820/EB (OJ L 338, 28.12.1994, p. 98–117, toliau – Rekomendacijos), jei susitarime dėl apsikeitimo elektroniniais duomenimis numatyta taikyti procedūras, garantuojančias duomenų kilmės autentiškumą ir vientisumą, arba

- naudojant Lietuvos Respublikoje registruoto komercinio banko įstaigos ar kitos įmonės, įstaigos ar organizacijos programinę įrangą, kurios elektroninių duomenų priėmimo–perdavimo specifikacijos atitinka UN/EDIFACT standartus, kaip apibrėžta Rekomendacijose, jei susitarime dėl apsikeitimo elektroniniais duomenimis numatyta taikyti procedūras, garantuojančias duomenų kilmės autentiškumą ir vientisumą.

Asmenys elektronines PVM sąskaitas faktūras gali išrašyti tik turėdami išankstinius pirkėjų sutikimus, kurie gali būti konkliudentiniais veiksmais (pirkėjai priėmė prekes, paslaugas, sumokėjo už jas ir pan.), arba turėti raštu įformintus pirkėjų ir pardavėjų sutikimus.

Asmenys išrašytas ir gautas elektronines PVM sąskaitas faktūras turi saugoti elektroninėmis priemonėmis, šių elektroninių PVM sąskaitų faktūrų neprivaloma išspausdinti popieriuje.

Asmenų kitokiu būdu (paštu, elektroniniu paštu ar pan.) nei nustatyta šiose taisyklėse kitiems asmenims išsiųstos PVM sąskaitos faktūros nelaikomos elektroninėmis PVM sąskaitomis faktūromis, todėl jos turi būti saugomos popierinės, išskyrus tas popierines PVM sąskaitas faktūras, kurios yra išrašomos ar buvo išrašytos, įforminant PVM įstatymo 14 straipsnio 6 dalyje nurodytų paslaugų (prekių) teikimą (tiekimą) ir kurias pagal PVM įstatymo nuostatas yra leidžiama jas išrašiusiam asmeniui saugoti tik elektronine forma.