Teisės aktų naujienosSpausdintiAtgal

  • Mokestis už aplinkos teršimą nuo 2010 metų

Lietuvos Respublikos mokesčio už aplinkos teršimą įstatymo 2, 5, 6, 7, 8, 9, 10 straipsnių ir 5 bei 6 priedėlių pakeitimo įstatymas
(2009 05 12 Nr. XI-254, Žin., 2009 05 26, Nr. 61-2404)

Lietuvos Respublikos mokesčio už aplinkos teršimą įstatymo (toliau - Įstatymo) 2, 5, 6, 7, 8, 9, 10 straipsnių ir 5 bei 6 priedėlių pakeitimo įstatymas įsigalioja 2010 m. sausio 1 d.

Suvienodintas mokestinis laikotarpis – 1 metai
Nustatyta, jog nepriklausomai nuo taršos rūšies, mokesčio už aplinkos teršimą mokestinis laikotarpis yra kalendoriniai metai (Įstatymo 7 str. 1 dalis).

Anksčiau mokesčio už aplinkos teršimą mokestinis laikotarpis buvo skirtingas: už aplinkos teršimą iš stacionarių taršos šaltinių – kalendorinis ketvirtis arba kalendorinis pusmetis, už aplinkos teršimą iš mobilių taršos šaltinių - kalendorinis pusmetis, už aplinkos teršimą gaminių ar pakuotės atliekomis - kalendoriniai metai.

Mokesčio sumokėjimo ir deklaracijos pateikimo tvarka nepasikeitė. Mokestis už aplinkos teršimą sumokamas ir mokesčio už aplinkos teršimą deklaracija pateikiama ne vėliau kaip per 60 dienų nuo mokestinio laikotarpio pabaigos teritorinei valstybinei mokesčių inspekcijai, kurios veiklos teritorijoje mokesčio mokėtojas yra įregistruotas mokesčių mokėtojų registre  (Įstatymo 7 str. 2 dalis).

Mokesčio už aplinkos teršimą iš mobilių taršos šaltinių tarifai
Nauja redakcija išdėstytas Įstatymo 5 priedėlis - mokesčio už aplinkos teršimą iš mobilių taršos šaltinių tarifai, taikomi nuo 2010 metų. Atsižvelgiant į indeksavimo tvarką, numatoma, kad mokesčio dydis iš esmės nesikeis.