Teisės aktų naujienosSpausdintiAtgal

  • Išankstinis pirkėjo sutikimas gauti elektroniniu būdu išrašytą PVM sąskaitą faktūrą

Valstybinės mokesčių inspekcijos viršininko įsakymas
Dėl Valstybinės mokesčių inspekcijos prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos viršininko 2004 m. balandžio 30 d. įsakymo Nr. VA-82 "Dėl Elektroninėmis priemonėmis išrašomų ir/ar gaunamų pridėtinės vertės mokesčio sąskaitų-faktūrų naudojimo taisyklių patvirtinimo" pakeitimo
(2007 11 21 Nr. VA-73, Žin., 2007 11 29, Nr. 123-5059)

Pagal pridėtinės vertės mokesčio įstatymo 79 str. 10 dalį, PVM sąskaitos faktūros gali būti išrašomos dviem būdais:
1) spausdintame blanke,
2) išankstiniu pirkėjo sutikimu - elektroninėmis priemonėmis. Elektroninėmis priemonėmis išsiųstos PVM sąskaitos faktūros turi atitikti centrinio mokesčio administratoriaus nustatytus reikalavimus, užtikrinančius jų turinio autentiškumą ir vientisumą (t.y., saugus elektroninis parašas, specializuota elektroninių duomenų priėmimo-perdavimo programinė įranga).

Apmokestinamieji asmenys privalo saugoti dokumentus tokios formos (rašytinės ar elektroninės), kokios jie buvo išrašyti ar gauti.

Išankstinis pirkėjo sutikimas gauti elektroniniu būdu išrašytą PVM sąskaitą faktūrą
Valstybinė mokesčių inspekcija pakeitė Elektroninėmis priemonėmis išrašomų ir/ar gaunamų pridėtinės vertės mokesčio sąskaitų faktūrų naudojimo taisykles, nurodydama, jog išankstinis pirkėjo sutikimas gauti elektroniniu būdu išrašytą PVM sąskaitą faktūrą gali būti išreikštas ne tik raštu įforminus pirkėjo ir pardavėjo sutikimą, bet ir konkliudentiniais veiksmais, t.y. pirkėjas priėmė prekes/paslaugas, apmokėjo už jas ir pan. (Taisyklių 6 punktas).