Teisės aktų naujienosSpausdintiAtgal

  • Žalieji pirkimai (atliekant viešuosius pirkimus)

LRV nutarimas
Dėl Nacionalinės žaliųjų pirkimų įgyvendinimo programos patvirtinimo
(2007 08 08 Nr. 804, Žin., 2007 08 18, Nr. 90-3573)

Žaliasis pirkimas - toks viešasis pirkimas, kai perkančioji organizacija įtraukia vieną ar kelis aplinkosaugos kriterijus į viešojo pirkimo sąlygas, pasirinkdama prekes, paslaugas ir darbus (toliau vadinama - produktas) ne tik pagal jų kainą ir kokybę, bet ir daromą mažesnį poveikį aplinkai vienoje, keliose ar visose produkto būvio fazėse, taip skatindama kurti kuo daugiau aplinkai palankių produktų.

Vyriausybė patvirtino Nacionalinę žaliųjų pirkimų įgyvendinimo programą 2007-2011 metams.

Vyriausybės įstaigos ir kitos Lietuvos Respublikos Vyriausybei atskaitingos valstybės institucijos ir įstaigos, Lietuvos Respublikos Vyriausybės kanceliarija, ministerijos, įstaigos prie ministerijų ir kitos ministerijoms pavaldžios valstybės institucijos ir įstaigos, atlikdamos prekių, paslaugų ir darbų viešuosius pirkimus, taiko aplinkosaugos kriterijus ne mažiau kaip 10 procentų visų viešųjų pirkimų 2008 metais, ne mažiau kaip 15 procentų - 2009 metais, ne mažiau kaip 20 procentų - 2010 metais ir ne mažiau kaip 25 procentams - 2011 metais, išskyrus tuos atvejus, kai rinkoje nėra prekių, neteikiamos paslaugos ar neatliekami darbai, atitinkantys žaliesiems pirkimams nustatytus aplinkosaugos kriterijus.

Kitoms, aukščiau nenurodytoms perkančiosioms organizacijoms, rekomenduojama atliekant viešuosius pirkimus atsižvelgti į šio nutarimo nuostatas.

Nacionalinė žaliųjų pirkimų įgyvendinimo programa vykdoma iš šią programą vykdančioms institucijoms numatytų bendrųjų Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto asignavimų ir kitų teisės aktų nustatyta tvarka gautų lėšų.

Programos įgyvendinimą koordinuoja Aplinkos ministerija.

Aplinkosaugos kriterijai
Šiuo metu vykdant viešuosius pirkimus aplinkosaugos kriterijai suformuluojami neaiškiai dėl informacijos ir žinių stokos. Dažniausiai Lietuvoje nurodomi aplinkosaugos kriterijai - energijos efektyvumas ir aplinkosaugos standartų atitiktis, o taikomi jie dažniausiai kompiuterių ir buitinės įrangos pirkimams.

Vyriausybė pavedė Aplinkos ministerijai:

- 2007 metais nustatyti sąrašą produktų, kurių viešiesiems pirkimams aplinkosaugos kriterijai taikytini nuo 2008 metų (1-oji produktų grupė). Šiai produktų grupei nustatyti aplinkosaugos kriterijus;

- 2008 metais nustatyti sąrašą produktų, kurių (kartu su 1-ąja produktų grupe) viešiesiems pirkimams aplinkosaugos kriterijai taikytini nuo 2009 metų (2-oji produktų grupė). Šiai produktų grupei nustatyti aplinkosaugos kriterijus;

- 2009 metais nustatyti sąrašą produktų, kurių (kartu su 1-ąja ir 2-ąja produktų grupėmis) viešiesiems pirkimams aplinkosaugos kriterijai taikytini nuo 2010 metų (3-oji produktų grupė). Šiai produktų grupei nustatyti aplinkosaugos kriterijus;

- 2010 metais nustatyti sąrašą produktų, kurių (kartu su 1-ąja, 2-ąja ir 3-iąja produktų grupėmis) viešiesiems pirkimams aplinkosaugos kriterijai taikytini nuo 2011 metų (4-oji produktų grupė). Šiai produktų grupei nustatyti aplinkosaugos kriterijus.

Žaliųjų pirkimų stebėsena
Atliktų žaliųjų pirkimų ataskaitas perkančiosios organizacijos teikia Viešųjų pirkimų tarnybai prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės Lietuvos Respublikos viešųjų pirkimų įstatymo nustatyta tvarka.
Žaliųjų pirkimų stebėseną atlieka Viešųjų pirkimų tarnyba prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės pagal perkančiųjų organizacijų pateiktas ataskaitas. Stebėsenos suvestiniai duomenys kasmet pateikiami šią Programą koordinuojančiai institucijai.