Teisės aktų naujienosSpausdintiAtgal

  • Nauja redakcija išdėstyta asocijuotų asmenų tarpusavio sandorių ataskaitos forma ir jos užpildymo taisyklės

VMI viršininko įsakymas
Dėl Valstybinės mokesčių inspekcijos prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos viršininko 2005 m. kovo 22 d. įsakymo Nr. VA-27 "Dėl Asocijuotų asmenų tarpusavio sandorių arba ūkinių operacijų ataskaitos FR0528 formos ir jos užpildymo taisyklių patvirtinimo" pakeitimo
(2007 03 19 Nr. VA-19), Žin., 2007 03 27, Nr. 35-1300)

VMI viršininko įsakymas išdėstytas nauja redakcija. Naujos redakcijos formoje tikslinami duomenys, kuriuos reikia pateikti apie asocijuotų asmenų tarpusavio sandorius.

Skaičiuojant 300 000 Lt asocijuotų asmenų tarpusavio sandorių ribą, virš kurios privaloma teikti ataskaitą, sandorio ir/ar ūkinės operacijos vertė yra nustatoma be PVM. Taisyklėse pateikiami 3 pavyzdžiai, paaiškinantys, kada reikia teikti ataskaitą.

Ataskaitos formoje duomenys taip pat turi būti įrašomi be PVM. Vienetas, kuris nėra PVM mokėtojas, duomenis nurodo su PVM.

Finansinių paslaugų teikimas asocijuotam asmeniui. Šioje eilutėje vienetas turi pateikti duomenis apie Finansų įstaigų įstatymo 3 straipsnyje nustatytas finansines paslaugas, išskyrus 17 eilutėje nurodomus vertybinių popierių ir išvestinių finansinių priemonių pardavimo (perleidimo) sandorius ir/ar ūkines operacijas ir 28–33 eilutėse nurodomas paskolas ir palūkanas. Pvz.: gauti garantijų suteikimo mokesčiai ar palūkanos, gautos finansinės išperkamosios nuomos (lizingo) palūkanos, suteiktos finansinės paslaugos mokestis (faktoringo ar akredityvo paslaugų atveju) ir pan.

Kitų paslaugų teikimas asocijuotam asmeniui. Tokios paslaugos gali būti: turizmo, renginių organizavimo, prekių pervežimo, patalpų priežiūros, apsaugos, draudimo ir kitos paslaugos.

Jei asocijuotam asmeniui buvo suteikta ar iš jo gauta paskola, ataskaitoje reikia pažymėti ar tos paskolos buvo beprocentinės.