Teisės aktų naujienosSpausdintiAtgal

  • Nuo 2007 03 01, pirkdami prekę, bent 6 mėnesius neišmeskime kasos aparato kvito

Lietuvos Respublikos vartotojų teisių gynimo įstatymo pakeitimo įstatymas
(2007 01 12 Nr. X-1014, Žin., 2007 01 30, Nr. 12-488)

Lietuvos Respublikos vartotojų teisių gynimo įstatymas išdėstytas nauja redakcija, kuri įsigalioja nuo 2007 m. kovo 1 dienos.

Prekių ir paslaugų kokybės reikalavimai 
Įstatymo 14 str. 2 dalyje įtvirtinta nauja vartotojams palanki nuostata:
jeigu neįrodoma kitaip, prekės ar paslaugos trūkumai, išaiškėję per 6 mėnesius nuo prekės perdavimo ar paslaugos suteikimo, laikomi buvusiais perdavimo ar suteikimo vartotojui metu, išskyrus atvejus, kai tai yra nesuderinama su prekės, paslaugos ar jos trūkumo pobūdžiu.

Kokias teises vartotojui suteikia naujoji Įstatymo nuostata?
Pagal Daiktų grąžinimo ir keitimo taisykles, patvirtintas Ûkio ministro 2001 06 29 įsakymu Nr. 217 (Žin., 2001 07 07, Nr. 58-2105), jeigu pirkėjui buvo parduota netinkamos kokybės ne maisto prekė ir pardavėjas su pirkėju neaptarė jos trūkumų, pirkėjas turi teisę savo pasirinkimu iš pardavėjo reikalauti:
- pakeisti netinkamos kokybės prekę tinkamos kokybės preke;
- atitinkamai sumažinti prekės kainą;
- per protingą terminą neatlygintinai pašalinti prekės trūkumus;
- atlyginti prekės trūkumų pašalinimo išlaidas, jeigu pardavėjui per protingą terminą jų nepašalinus trūkumus pašalino vartotojas pats ar trečiųjų asmenų padedamas;
- vienašališkai nutraukti pirkimo-pardavimo sutartį ir pareikalauti grąžinti už prekę sumokėtus pinigus.

Vadinasi, nuo 2007 m. kovo 1 dienos, jei per 6 mėnesius prekė sulūžo, suplyšo, sugedo ar nustojo veikusi, ši prekė laikoma turinčia trūkumų pardavimo metu (jei pardavėjas neįrodo kitaip) ir, jeigu turime tos prekės įsigijimo kasos aparato kvitą, ji turi būti pakeista kokybiška preke ar grąžinti pinigai arba trūkumas kompensuotas kitais aukšiau išvardintais būdais.

Tačiau šiandien dar lieka neaišku, kokioms konkrečiai prekėms ar paslaugoms bus taikoma naujoji nuostata. Mat, yra išlyga, kad ši nuostata netaikoma, jei tai yra nesuderinama su prekės ar paslaugos pobūdžiu. Pavyzdžiui, kojinėms ji neturėtų būti taikoma (dėl prekės pobūdžio), o batams? Ar batai turi nesuplyšti 6 mėnesius? Kol kas neaišku. Iki 2007 m. kovo 1 dienos turėtume sulaukti kitų šią Įstatymo nuostatą įgyvendinančių teisės aktų.