Teisės aktų naujienosSpausdintiAtgal

  • Centralizuoti viešieji pirkimai

LRV nutarimas
Dėl centralizuotų viešųjų pirkimų vykdymo
(2007 01 19 Nr. 50, Žin., 2007 01 23, Nr. 9-357)

Naujojoje Viešųjų pirkimų įstatymo redakcijoje (įsigaliojusioje nuo 2006 01 31) numatyta galimybė vykdyti centralizuotus viešuosius pirkimus. Kaip žinia, viešųjų pirkimų procedūros yra gana sudėtingos. Todėl numatyta galimybė steigti centrines perkančiąsias organizacijas, kurios ir vykdytų visas viešųjų pirkimų procedūras, o kitos organizacijos galėtų įsigyti prekių, paslaugų ar darbų iš centrinės perkančiosios organizacijos arba per ją. Organizacijoms, kurios naudotųsi centrinės perkančiosios organizacijos paslaugomis, žymiai supaprastėtų viešųjų pirkimų tvarka.

Lietuvos Respublikos Vyriausybė pradėjo įgyvendinti centralizuotų viešųjų pirkimų nuostatas ir įgaliojo ministerijas priimti sprendimus dėl teisės atlikti centrinės perkančiosios organizacijos funkcijas suteikimo jų reguliavimo sričiai priklausančioms perkančiosioms organizacijoms (įskaitant pačias ministerijas).

Viešajai įstaigai Centrinei projektų valdymo agentūrai suteikta teisė atlikti centrinės perkančiosios organizacijos funkcijas, įgyvendinant bandomąjį centralizuotų viešųjų pirkimų projektą.

Nustatyta, jog perkančiosios organizacijos gali savo nuožiūra pasirinkti – vykdyti prekių, paslaugų ar darbų pirkimus pačios arba įsigyti prekes, paslaugas ar darbus iš centrinių perkančiųjų organizacijų arba per jas.