Teisės aktų naujienosSpausdintiAtgal

  • 37-asis VAS „Investicijos į jungtinės veiklos (partnerystės) sutarties objektus“

VŠĮ apskaitos instituto direktoriaus įsakymas
Dėl 37-ojo verslo apskaitos standarto „Investicijos į jungtinės veiklos (partnerystės) sutarties objektus“ tvirtinimo
(2006 12 18 Nr. VAS-15, Žin., 2006 12 21, Nr. 139-5337)

Patvirtintas naujas verslo apskaitos standartas „Investicijos į jungtinės veiklos (partnerystės) sutarties objektus“.

Standarto tikslas – nustatyti investicijų į jungtinės veiklos (partnerystės) sutarties objektus apskaitos ir pateikimo finansinėje atskaitomybėje tvarką.

Šis standartas turi būti taikomas sudarant 2007 m. sausio 1 d. ir vėliau prasidedančių ataskaitinių laikotarpių finansinę atskaitomybę. Jis gali būti taikomas ir sudarant 2006 metų finansinę atskaitomybę. 

Standartą turi taikyti tiek partneriai, tiek investuotojai pagal jungtinės veiklos (partnerystės) sutartį kontroliuojamų įmonių, bendrai kontroliuojamo turto ir bendrai kontroliuojamos ekonominės veiklos dalių apskaitai ir pateikimui atskiroje ir konsoliduotoje finansinėje atskaitomybėje.

Šis standartas taikomas tokiems jungtinės veiklos (partnerystės) sutarties objektams:

Pagal jungtinės veiklos (partnerystės) sutartį kontroliuojamai įmonei
Pagal jungtinės veiklos (partnerystės) sutartį kontroliuojama įmonė veikia kaip ir kitos įmonės, išskyrus tai, kad jungtinės veiklos (partnerystės) sutartis nustato bendrąją šios įmonės ekonominės veiklos kontrolę.

Bendrai kontroliuojamam turtui
Pagal jungtinės veiklos (partnerystės) sutartį gali būti bendrai kontroliuojamas turtas, kuris skiriamas bendriems tikslams. Toks turtas gali būti vieno iš partnerių nuosavybė arba partnerių bendroji nuosavybė ir naudojamas tam, kad partneriai iš jo gautų ekonominės naudos. Kiekvienas partneris gali gauti iš turto atsirandančios ekonominės naudos dalį ir kiekvienam iš jų tenka sutarta susidariusių sąnaudų dalis.

Bendrai kontroliuojamai ekonominei veiklai
Pagal jungtinės veiklos (partnerystės) sutartį bendrai kontroliuojamoje ekonominėje veikloje gali būti naudojamas partnerių turtas ir kiti ištekliai neįregistravus įmonės kaip juridinio asmens. Kiekvienas partneris naudoja savo turtą, patiria sąnaudas ir prisiima įsipareigojimus. Bendrai kontroliuojamoje ekonominėje veikloje, kaip ir panašioje partnerio veikloje, gali dalyvauti šio partnerio darbuotojai. Jungtinės veiklos (partnerystės) sutartyje paprastai nurodomi būdai, kaip partneriai pasiskirsto bendras pardavimo pajamas ir patiriamas sąnaudas.