Teisės aktų naujienosSpausdintiAtgal

  • Žiebtuvėlių apsauga nuo vaikų

Ûkio ministro įsakymas
Dėl žiebtuvėlių platinimo taisyklių patvirtinimo
(2006 10 19 Nr. 4-390, Žin., 2006 10 28, Nr. 115-4385)

Nuo 2007 03 11 įsigaliojančios žiebtuvėlių platinimo taisyklės priimtos vadovaujantis 2006 m. gegužės 11 d. Europos Komisijos sprendimu 2006-502/EB, reikalaujančiu, kad valstybės narės imtųsi priemonių, siekdamos užtikrinti, jog rinkoje būtų platinami tik apsaugą nuo vaikų turintys žiebtuvėliai ir uždrausti pateikti į rinką suvenyrinius žiebtuvėlius.

Europos komisijos sprendimo 2006-502/EB nuostatos
Žiebtuvėliai yra potencialiai pavojingi gaminiai, nes jie sklaidžia liepsną arba šilumą, ir juose yra degaus kuro. Jie kelia didelį pavojų, kai juos netinkamai naudoja vaikai, kurie dėl to gali sukelti gaisrą, susižeisti ar net mirti. Turint omenyje potencialų žiebtuvėlių pavojingumą, jų gausą rinkoje ir galimas panaudojimo aplinkybes, į didelį pavojų, kurį žiebtuvėliai sukelia vaikų saugai, turėtų būti atsižvelgiama dėl to, kad vaikai gali panaudoti žiebtuvėlius kaip žaislus.
Visi žiebtuvėliai, kurie kokiu nors būdu yra panašūs į kitą paprastai vaikams patinkantį arba jiems naudoti skirtą objektą, turėtų būti uždrausti. Jie apima, bet jais neapsiriboja, žiebtuvėlius, kurių forma panaši į animacinių filmų personažus, žaislus, šautuvus, rankinius laikrodžius, telefonus, muzikos instrumentus, transporto priemones, žmogaus kūną ar kūno dalis, gyvūnus, maistą ar gėrimus arba kurie skleidžia muzikos garsus ar turi mirksinčių šviesų, kuriuose yra judančių objektų ar kurie turi kitų pramoginių savybių, paprastai vadinamus "suvenyriniais žiebtuvėliais", nes yra rizika, kad jais vaikai gali pasinaudoti netinkamai.

ŽIEBTUVĖLIŲ PLATINIMO TAISYKLĖS LIETUVOJE (nuo 2007 03 11)

Suvenyrinis žiebtuvėlis – bet koks žiebtuvėlis, įprastai naudojamas cigaretėms, cigarams ir pypkėms pridegti, įskaitant bet kokius vėliau sujungiamus laikiklius arba bet kokius vėliau prie jo pritvirtinamus įtaisus, kuriuo nors būdu panašius į žinomus ir patrauklius arba skirtus jaunesniems kaip 51 mėnesio amžiaus vaikams, arba turinčius garsinį poveikį ar panašumą į animacinį paveikslėlį daiktus. Šiai grupei be apribojimų priskiriami žiebtuvėliai arba akivaizdžiai skirti žiebtuvėliams laikyti kartoninių figūrų, žaislų, šaunamųjų ginklų, laikrodžių, telefonų, muzikos instrumentų, transporto priemonių, žmogaus kūno ar jo dalių, gyvūnų, maisto produktų ar gėrimų pavidalo laikikliai, grojantys muzikos melodijas arba žybsintys, arba judantys, arba pasižymintys kitomis patraukliomis savybėmis.
Žiebtuvėlis su apsauga nuo vaikų – žiebtuvėlis, sukurtas ir pagamintas tokiu būdu, kad įprastomis ir pagrįstai numatomomis naudojimo sąlygomis jaunesni nei 51 mėnesio amžiaus vaikai negalėtų juo pasinaudoti, nes, pavyzdžiui, tam reikia jėgos arba to neleidžia žiebtuvėlio konstrukcija arba jo uždegimo mechanizmas, arba jam uždegti reikalingų operacijų sudėtingumas ar seka.

Pardavinėti ir/ar platinti galima tik apsaugą nuo vaikų turinčius žiebtuvėlius ir draudžiama teikti į Lietuvos rinką, pardavinėti ir/ar platinti Lietuvos teritorijoje suvenyrinius žiebtuvėlius.

Draudimas pardavinėti ir/ar platinti žiebtuvėlius netaikomas:
1. suvenyriniams žiebtuvėliams, ant kurių kuriuo nors būdu pavaizduoti firminiai ženklai, etiketės, paveikslėliai, užklijuoti slankieji lipdukai, ar žiebtuvėliams, apvilktiems traukiąja plėvele;
2. pakartotinio pildymo žiebtuvėliams, dėl kurių gamintojai kompetentingos institucijos prašymu jai pateikia reikalingus dokumentus, įrodančius, kad žiebtuvėliai sukonstruoti, pagaminti ir pateikti į rinką siekiant užtikrinti, kad jie, kaip tikimasi, ilgą laiką būtų toliau saugiai naudojami mažiausiai penkerius eksploatacijos metus ir galėtų būti pataisyti ir kurie atitinka visus toliau išvardytus reikalavimus:
2.1. vadovaudamasis Lietuvos Respublikos vartotojų teisių gynimo įstatymu (Žin., 1994, Nr. 94-1833; 2000, Nr. 85-2581) gamintojas mažiausiai dvejiems metams kiekvienam žiebtuvėliui suteikia raštišką garantiją;
2.2. praktinė galimybė, kad jie bus pataisyti ir saugiai papildyti viso naudojimo metu, įskaitant ir pataisomą uždegimo mechanizmą;
2.3. nesunaudojamos dalys, kurios gali susidėvėti arba sugesti ilgai naudojamos, pasibaigus garantiniam laikotarpiui gali būti pakeistos arba pataisytos įgaliotame arba specializuotame aptarnavimo po pardavimo centre, įsikūrusiame ES.