Teisės aktų naujienosSpausdintiAtgal

  • Kelių eismo taisyklių pakeitimai

LRV nutarimas
Dėl Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2002 m. gruodžio 11 d. nutarimo Nr. 1950 „Dėl Kelių eismo taisyklių patvirtinimo“ pakeitimo
(2006 10 05 Nr. 975, Žin., 2006 10 11, Nr. 108-4115)

PAKEITIMAI NUO 2007 01 01

Ryškiaspalvė liemenė su šviesą atspindinčiais elementais arba atšvaitas
Nuo 2007 01 01 tamsiu paros metu kelyje, išskyrus stovėti skirtas vietas, priverstinai sustojęs motorinės transporto priemonės vairuotojas, išlipdamas iš motorinės transporto priemonės, privalės vilkėti ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais arba būti prisisegęs prie drabužių atšvaitą (Taisyklių 711 punktas).
Kartu su jau įprastais 3 daiktais (avarinio sustojimo ženklu, gesintuvu, pirmosios pagalbos rinkiniu), eisme dalyvaujančioje motorinėje transporto priemonėje (išskyrus motociklą be šoninės priekabos) turės būti ir ryškiaspalvė liemenė su šviesą atspindinčiais elementais arba atšvaitas (Taisyklių 279 punktas).

Mokymas vairuoti
Nuo 2007 01 01 bus galima mokyti vairuoti šeimos narius. Mokyti vairuoti keliuose šeimos narius, siekiančius įgyti teisę vairuoti B1 ar B kategorijų transporto priemones, bus leidžiama Susisiekimo ministerijos nustatyta tvarka (Taisyklių 260 punktas).

Mopedai
Nuo 2007 01 01 mopedų vairuotojai privalės turėti vairuotojo pažymėjimą, transporto priemonės registravimo, valstybinės techninės apžiūros bei draudimo dokumentus (Taisyklių 61, 275 punktai).

PAKEITIMAI JAU NUO DABAR

Vairuotojai ištisus metus privalo važiuoti su įjungtomis artimosiomis žibintų šviesomis (Taisyklių 141 punktas)

Maršrutiniai taksi gali sustoti tik nurodytose sustojimo vietose (Taisyklių 22 punktas)

Greitkelyje maksimalus greitis padidintas iki 110 km/h
Įvesta nauja sąvoka - greitkelis, ir jį žymintis naujas ženklas "Automobiliams skirtas kelias". Greitkelis – motorinių transporto priemonių eismui skirtas kelias su skiriamąja juosta, į kurį galima įvažiuoti tik skirtingo lygio ar reguliuojamose sankryžose ir kuris pažymėtas ženklu „Automobiliams skirtas kelias" (Taisyklių 161 punktas). Greitkelio reikalavimus atitinka kelio ruožas Vilnius - Kaunas.
Lengvaisiais automobiliais greitkeliuose nuo balandžio 1 d. iki lapkričio 1 d. leidžiama važiuoti ne didesniu kaip 110 km/h greičiu, nuo lapkričio 1 d. iki balandžio 1 d. – ne didesniu kaip 100 km/h greičiu (Taisyklių 175.1 punktas).
Greitkeliuose eismo reikalavimai nustatyti tokie patys kaip ir automagistralėse (Taisyklių XX skyrius).

Greitis žvyrkelyje apribotas iki 70 km/h

Pėsčiųjų perėja
Sustoti prieš pėsčiųjų perėją tam, kad praleisti pėsčiuosius reikia ne bet kur, o prieš kelio ženklą "Pėsčiųjų perėja" (Taisyklių 75 punktas).
Taisyklės papildytos dar viena pėsčiųjų saugumą užtikrinančia nuostata. Jeigu prieš pėsčiųjų perėją transporto priemonė sulėtino greitį, ta pačia kryptimi važiuojantis vairuotojas privalo sulėtinti greitį arba sustoti ir vėl pradėti važiuoti tik įsitikinęs, kad perėjoje nėra pėsčiojo, kuriam jis galėtų sutrukdyti arba sukelti pavojų (Taisyklių 76 punktas).

Sustojimas ir stovėjimas
Jei yra blogas kelio matomumas, uždrausta sustoti įkalnėje arba nuokalnėje.
Taisyklės papildytos draudimais sustoti ir stovėti:
- ne gyvenvietėse, kur bent viena kryptimi kelias matomas mažiau kaip 100 m atstumu, įkalnėje arba nuokalnėje (Taisyklių 193.11 punktas),
-  gyvenvietėse, kur bent viena kryptimi kelias matomas mažiau kaip 50 m atstumu, įkalnėje arba nuokalnėje (Taisyklių 193.12 punktas),
- ant užbrūkšniuotų plotų, žyminčių nukreipimo saleles (Taisyklių 193.13 punktas).

Eismas automagistralėse ir greitkeliuose
Automagistralėse ir greitkeliuose leista mokyti vairuoti (neteko galios Taisyklių 217.5 punktas). Asmenims, kurie mokosi vairuoti, o taip pat neturintiems 2 metų vairavimo stažo vairuotojams, leista važiuoti magistralėse ir greitkeliuose iki 90 km/h greičiu (Taisyklių 178 punktas).
Nuo 40 km/h iki 60 km/h padidinti reikalavimai lėtai važiuojančioms transporto priemonėms. Automagistralėse ir greitkeliuose draudžiama važiuoti automobiliais ar automobiliais su priekabomis, kurių maksimalus konstrukcinis greitis arba greitis dėl jų techninės būklės mažesnis kaip 60 km/h (anksčiau buvo 40 km/h, Taisyklių 217.1 punktas).
Automagistralėse ir greitkeliuose draudžiama eiti pėstiesiems, vadelioti, varyti gyvulius, joti, važiuoti dviračiais, mopedais ir visomis kitomis transporto priemonėmis, išskyrus automobilius, motociklus ir automobilius su priekabomis.

Kiti pakeitimai

Sustabdęs transporto priemonę tikrinantis pareigūnas privalo vairuotojui prisistatyti (Taisyklių 62 punktas).

Draudžiama važiuoti transporto priemonėmis skiriamąja juosta, pylimų ar iškasų šlaitais, grioviais, įvažiuoti į kelią ar nuvažiuoti nuo jo ne specialiai tam įrengtose vietose (Taisyklių 691 punktas).

Mopedų vairuotojams draudžiama važiuoti dviračių takais, pažymėtais ant šaligatvio (Taisyklių 1101 punktas).

Draudžiama vežti daugiau žmonių, negu numatyta transporto priemonės techninėje charakteristikoje (anksčiau vaikai iki 12 metų nesiskaitydavo, Taisyklių 239.1 punktas).

Draudžiama ant priekinės transporto priemonės sėdynės vežti vaiką specialioje jo ūgiui ir svoriui pritaikytoje sėdynėje, kurios atlošas atsuktas į priekinį transporto priemonės stiklą, jeigu priekinė sėdynė apsaugota saugos pagalve. Ši nuostata netaikoma, jeigu priekinės saugos pagalvės veikimo mechanizmas išjungtas (Taisyklių 2421 punktas).

Panaikintas draudimas mokantis vairuoti ir vairavimo egzamino metu vežti žmones (neteko galios Taisyklių 266 punktas).

Įvykus eismo įvykiui, su juo susijęs vairuotojas (eismo dalyvis) privalo pateikti asmens dokumentus, jeigu to reikalauja kiti eismo įvykio dalyviai (Taisyklių 269.2 punktas).