Teisės aktų naujienosSpausdintiAtgal

  • Bendrovės interneto svetainėje privaloma nurodyti informacija
  • Juridinių asmenų registre turi būti nurodytas bendrovės interneto svetainės adresas, jeigu bendrovė ją turi
  • Metinis pranešimas, finansinės atskaitomybės auditas

Lietuvos Respublikos akcinių bendrovių įstatymo 2, 7, 8, 9, 12, 18, 20, 32, 34, 37, 45, 58 straipsnių, septintojo skirsnio pavadinimo, priedo pakeitimo ir papildymo bei 36 straipsnio pripažinimo netekusiu galios įstatymas
(2006 07 11 Nr. X-750, Žin., 2006 07 27, Nr. 82-3252)

Bendrovės interneto svetainėje privaloma nurodyti informacija
Nuo 2007 01 01
įsigalioja LR akcinių bendrovių įstatymo 2 straipsnio 6 dalies papildymas, pagal kurį dokumentuose, pasirašytuose Elektroninio parašo įstatymo nustatyta tvarka ir perduodamuose elektroninių ryšių priemonėmis ir bendrovės interneto svetainėje, jeigu bendrovė ją turi, taip pat turi būti nurodyta LR civilinio kodekso 2.44 straipsnyje nustatyta informacija (žr. žemiau).

Juridinių asmenų registre turi būti nurodytas bendrovės interneto svetainės adresas, jeigu bendrovė ją turi
Nuo 2007 01 01
įsigalioja LR akcinių bendrovių įstatymo 12 straipsnio 1 dalies papildymas 8 punktu, pagal kurį Juridinių asmenų registre turi būti nurodomas bendrovės interneto svetainės adresas, jeigu bendrovė ją turi.

Metinis pranešimas, finansinės atskaitomybės auditas
Vietoje bendrovės veiklos ataskaitos, anksčiau numatytos Akcinių bendrovių įstatymo 36 straipsnyje, dabar bendrovės privalės parengti metinį pranešimą pagal Įmonių finansinės atskaitomybės įstatymo 241 straipsnį. Metinis pranešimas yra metinę finansinę atskaitomybę papildanti ataskaita, kurioje nurodomi duomenys apie įmonės finansinių metų veiklą ir numatomą veiklą.
Į Įmonių finansinės atskaitomybės įstatymą taip pat perkelti ir anksčiau Akcinių bendrovių įstatymo 58 straipsnyje buvę reikalavimai dėl bendrovės finansinio audito.

Visuotinis akcininkų susirinkimas netvirtina metinio pranešimo
Anksčiau pagal LR akcinių bendrovių įstatymo 20 straipsnio 1 dalies 8 punktą visuotinis akcininkų susirinkimas turėjo tvirtinti bendrovės veiklos ataskaitą. Ši nuostata panaikinta.

Valdyba svarsto ir tvirtina metinį pranešimą
LR akcinių bendrovių įstatymo 34 straipsnio 1 dalis papildyta nauju 2 punktu, pagal kurį valdyba svarsto ir tvirtina bendrovės metinį pranešimą.
Jeigu bendrovėje valdyba nesudaroma, valdybos kompetencijai priskirtas funkcijas atlieka bendrovės vadovas.

Už bendrovės metinio pranešimo parengimą atsako vadovas
LR akcinių bendrovių 37 straipsnio 10 dalies 2 punktas papildytas nuostata, jog už metinio pranešimo parengimą atsako bendrovės vadovas.

________

LR civilinio kodekso 2.44 straipsnis
"2.44 straipsnis. Juridinio asmens dokumentuose nurodoma informacija
1. Juridinio asmens dokumentuose, kuriuos jis naudoja turėdamas santykių su kitais subjektais, (raštuose, sąskaitose, prekybos dokumentuose ir t. t.) privalo būti nurodyta:
1) juridinio asmens pavadinimas;
2) juridinio asmens teisinė forma;
3) juridinio asmens buveinė;
4) juridinio asmens kodas;
5) registras, kuriame kaupiami ir saugomi duomenys apie tą juridinį asmenį.
2. Jeigu juridinis asmuo yra bankrutuojantis ar likviduojamas, apie tai taip pat turi būti pažymima šio straipsnio 1 dalyje nurodytuose dokumentuose.
3. Jeigu juridinis asmuo yra pridėtinės vertės mokesčio mokėtojas, tai mokėtojo kodas turi būti taip pat pažymimas šio straipsnio 1 dalyje nurodytuose dokumentuose.
4. Jei šio straipsnio 1 dalyje nurodytuose dokumentuose yra minimas juridinio asmens kapitalas, tai turi būti nurodomas įstatinis kapitalas ir apmokėto įstatinio kapitalo dydis."

Administracinė atsakomybė už LR civilinio kodekso 2.44 straipsnio reikalavimų nevykdymą
LR administracinių teisės pažeidimų kodekso 17227 straipsnis numato, jog
"Privalomos informacijos nenurodymas juridinio asmens, jo filialo ar atstovybės, užsienio juridinio asmens ar kitos organizacijos filialo ar atstovybės dokumentuose, kurie yra naudojami turint santykių su kitais subjektais, –
užtraukia baudą juridinio asmens, jo filialo ar atstovybės, užsienio juridinio asmens ar kitos organizacijos filialo ar atstovybės vadovui ar kitam įstatymuose arba steigimo dokumentuose nurodytam asmeniui nuo vieno šimto iki vieno tūkstančio litų."