Teisės aktų naujienosSpausdintiAtgal

  • Gyventojų pajamų mokesčio lengvata stipendijoms, kurias ĮMONĖ moka studentams ir moksleiviams

Lietuvos Respublikos gyventojų pajamų mokesčio įstatymo 17 straipsnio pakeitimo įstatymas
(2006 03 30 Nr. X-543, Žin., 2006 04 13, Nr. 41-1462)

Pakeitimo esmė
Nuo 2006 10 01 nustatyta gyventojų pajamų mokesčio lengvata (neapmokestinamosios pajamos) stipendijoms, kurias įmonė gali mokėti studentams ir moksleiviams - būsimiesiems tų įmonių darbuotojams.

Pakeitimo turinys
Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo 17 straipsnio 1 dalies 28 punktas papildytas nuostata, jog neapmokestinamosioms pajamoms priskiriamos
"28) ... vienetų ... mokymo įstaigų studentams ir moksleiviams pagal vieneto, mokymo įstaigos ir studento ar moksleivio pasirašytas trišales sutartis mokamos stipendijos, skirtos studento ar moksleivio mokymosi ir pragyvenimo reikmėms apmokėti, jeigu stipendijos mokėjimo laikotarpiu stipendijos gavėjas nėra stipendiją mokančio vieneto daugiau kaip 10 procentų akcijų (dalių, pajų) savininkas, darbuotojas arba stipendiją mokančio vieneto daugiau kaip 10 procentų akcijų (dalių, pajų) savininko arba darbuotojo šeimos narys ir tokia stipendija nėra susijusi su stipendijos gavėjo šiems vienetams atliktais arba atliekamais darbais, suteiktomis arba teikiamomis paslaugomis, o metinė stipendijos suma neviršija 24 pagrindinių NPD per mokestinį laikotarpį;"

Pastabos
Jei stipendiją moka privatus juridinis asmuo (pelno siekiantis vienetas), turi būti sudaryta trišalė sutartis.
Stipendiją įmonė gali mokėti kam jau kam, tik ne įmonės darbuotojui. Mat, jei stipendija būtų mokama įmonės darbuotojui, tuo atveju Vyriausybė įžiūrėjo galimybę dalį darbo užmokesčio mokėti stipendijų pavidalu ir tokiu būdu išvengti mokesčių. Seimas atsižvelgė į Vyriausybės pastabą ir priėmė aukščiau pateiktą įstatymo redakciją.

Gyventojų pajamų mokesčio pakeitimas kol kas nėra suderintas su SODROS įmokų mokėjimo tvarka. Įmonių mokamos stipendijos turėtų būti neapmokestinamos SODROS įmokomis taip pat, kaip dabar pagal Valstybinio socialinio draudimo fondo biudžeto sudarymo ir vykdymo taisyklių 22.12 punktą yra neapmokestinamos stipendijos, kurias studentams ir moksleiviams moka pelno nesiekiantys vienetai.

Pelno mokesčiu teks apsimokestinti
Įmonės mokama stipendija būsimam darbuotojui nepriskiriama nei leidžiamiems, nei ribojamų dydžių leidžiamiems atskaitymams.

Tai yra dar viena galimybė įmonėms pasirūpinti būsimais specialistais.
Prieš tai, pirmasis didelis žingsnis buvo žengtas, priėmus PMĮ 13 ir 26 straipsnių pakeitimo įstatymą. Tuo pakeitimu įmonėms sudaryta galimybė apmokėti mokymo įstaigai už darbuotojo (būsimo darbuotojo) mokslą. Vienetų patirtos išlaidos, skirtos darbuotojų arba jų būsimųjų darbuotojų mokymui apmokėti, laikomos ilgalaikiu nematerialiuoju turtu, kuris priskiriamas PMĮ 1 priedėlio ,,Kitas nematerialusis turtas“ turto grupei. Nematerialiuoju turtu pripažinta mokėjimų už darbuotojo mokslą suma po darbuotojo ar būsimo darbuotojo išsilavinimo ir (arba) kvalifikacijos įgijimo pripažįstama vieneto leidžiamais atskaitymais per 4 metų laikotarpį.