Teisės aktų naujienosSpausdintiAtgal

  • Pakeista Valstybinės mokesčių inspekcijos Baudų skyrimo ir delspinigių skaičiavimo metodika
    (įsigalioja 2012 m. lapkričio 16 d. ir vėliau)

VMI viršininko įsakymas
Dėl Valstybinės mokesčių inspekcijos prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos viršininko 2007 m. kovo 28 d. įsakymo Nr. VA-25 „Dėl baudų skyrimo ir delspinigių skaičiavimo metodikos patvirtinimo" pakeitimo
(2012 11 08 Nr. VA-100, Žin., 2012 11 15, Nr. 132-6747)

Įgyvendinant naujas Mokesčių administravimo įstatymo nuostatas, įsigaliojančias 2013 m. sausio 1 d., pakeista VMI viršininko įsakymu patvirtinta Baudų skyrimo ir delspinigių skaičiavimo metodika.

Atitinkamai Mokesčių administravimo įstatymo 105 straipsnio 2 daliai pakeisti Baudų skyrimo ir delspinigių skaičiavimo metodikos 28, 29 ir 35 punktai. Metodikos 28 punktas išdėstytas taip:

„28. Už mokesčių mokėtojo deklaruotą, tačiau nesumokėtą arba pavėluotai sumokėtą į biudžetą, mokestį delspinigiai pradedami skaičiuoti nuo kitos dienos po to, kai mokestis pagal tuo metu galiojančius mokesčių teisės aktus turėjo būti sumokėtas. Minėtu atveju delspinigiai skaičiuojami nepertraukiamai ir baigiami skaičiuoti tą dieną, kai mokestis sumokamas į biudžetą (įskaitytinai), tačiau ne ilgiau kaip 180 kalendorinių dienų nuo teisės priverstinai išieškoti mokestį (mokestinę nepriemoką) atsiradimo dienos. Teisė priverstinai išieškoti deklaruoto mokesčio mokestinę nepriemoką atsiranda 21 kalendorinę dieną kitą kalendorinę dieną po atitinkamo mokesčio teisės akto nustatyto mokesčio sumokėjimo termino pabaigos."

Kartu su šiais pakeitimais, atsižvelgiant į jau anksčiau galiojančias įstatymų nuostatas, pakeisti Metodikos 13 ir 18.1.3 punktai. Metodikos 13 punktas išdėstytas taip:

„13. Lietuvos Respublikos Valstybinio socialinio draudimo įstatyme (Žin., 1991, Nr. 17-447; 2004, Nr. 171-6295, toliau – VSDĮ) numatytų baudų skyrimas. VSDĮ 16 straipsnio 2 dalyje nustatyta, kad jei patikrinimo metu nustatoma, jog socialinio draudimo įmokos neteisėtai sumažintos, tai priskaičiuojama trūkstama socialinio draudimo įmokų suma ir skiriama dviguba 50 procentų šios sumos dydžio bauda. Jeigu draudėjas pastebėjo, kad apskaičiavo per mažas socialinio draudimo įmokas, bet iki datos, nurodytos pavedime patikrinti draudėją (jei pavedimo nėra – iki tikrinimo pradžios), klaidas savanoriškai ištaisė, sumokėjo trūkstamą socialinio draudimo įmokų sumą ir pristatė patikslintas ataskaitas bei informavo apie apdraustųjų asmenų draudžiamąsias pajamas, bauda už padarytą pažeidimą neskiriama. Jeigu šie veiksmai buvo atlikti tą dieną, kai buvo išrašytas pavedimas tikrinti, bauda turi būti skiriama."

_________________

VMI viršininko įsakymas dėl Valstybinės mokesčių inspekcijos prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos viršininko 2007 m. kovo 28 d. įsakymo Nr. VA-25 „Dėl baudų skyrimo ir delspinigių skaičiavimo metodikos patvirtinimo" pakeitimo skelbiamas interneto svetainėje adresu:
http://www3.lrs.lt/pls/inter3/dokpaieska.showdoc_l?p_id=437436&p_query=&p_tr2=2