Teisės aktų naujienosSpausdintiAtgal

  • Pakeistos Kasos aparatų naudojimo taisyklės
  • Panaikinta prievolė kasos operacijų žurnalą registruoti teritorinėje valstybinėje mokesčių inspekcijoje
  • Nustatyta individualia veikla besiverčiančio gyventojo kasos aparato naudojimo tvarka

VMI viršininko įsakymas
Dėl Valstybinės mokesčių inspekcijos prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos viršininko 2003 m. rugsėjo 18 d. įsakymo Nr. V-255 „Dėl Kasos aparatų naudojimo taisyklių patvirtinimo" pakeitimo
(2011 02 22 Nr. VA-25, Žin., 2011 03 01, Nr. 25-1243)

VMI viršininko įsakymu pakeistos ir nauja redakcija išdėstytos Kasos aparatų naudojimo taisyklės (toliau - Taisyklės).

Panaikinta prievolė kasos operacijų žurnalą registruoti teritorinėje valstybinėje mokesčių inspekcijoje (toliau - TVMI)
1. Nustatyta, kad Kasos aparato kasos operacijų žurnalą (o individualia veikla besiverčiantiems gyventojams – Kasos operacijų apskaitos žurnalą) galima atsispausdinti iš Valstybinės mokesčių inspekcijos interneto puslapio adresu www.vmi.lt arba įsigyti blankų leidyklos parduotuvėse (Taisyklių 24 punktas). Žurnalo puslapių nebereikia perverti virvele, jos galų nebereikia užantspauduoti (buvęs Taisyklių 25 punktas neteko galios).

2. Taip pat panaikinta prievolė kasos operacijų žurnalą registruoti teritorinėje valstybinėje mokesčių inspekcijoje. Atitinkamai pakeista ir žurnalo pavyzdinė forma (Taisyklių 2 priedas):
- tituliniame žurnalo puslapyje panaikinta registracijos teritorinėje valstybinėje mokesčių inspekcijoje žyma;
- paskutiniame žurnalo puslapyje panaikinta vieta virvelei priklijuoti ir jos galams užantspauduoti, panaikintos tame puslapyje buvusios žymos.

Kiti Taisyklių pakeitimai
3. Pakeista atsakingo asmens sąvoka:
Atsakingas asmuo – tai kasos aparatus naudojančio ar jais disponuojančio ūkio subjekto vadovas (savininkas) arba jo įsakymu paskirtas darbuotojas, atsakingas už turimų kasos aparatų naudojimo tvarką.
Jeigu ūkio subjektas kasos aparatu registruoja įplaukas be kasininko ar kito darbuotojo pagalbos (automatinės degalinės, prekybos ir paslaugų automatai ar pan.) ir su kitu ūkio subjektu sudarė kasos aparato naudojimo priežiūros sutartį, tai su kasos aparato naudojimo priežiūra susijusios atsakingo asmens teisės ir pareigos pereina sutartyje nurodyto ūkio subjekto vadovui arba jo įgaliotam darbuotojui.
Kasos aparatų naudojimo priežiūros sutartis negali būti sudaroma su ūkio subjektu, atliekančiu kasos aparatų techninę priežiūrą.

4. Panaikinta nuostata, kad kasos aparatą ūkio subjektas gali įsigyti ar kitaip gauti naudotis (nuomos, panaudos ir pan. būdais) tik iš leidimą prekiauti kasos aparatais Lietuvos Respublikoje turinčios įmonės. Buvęs Taisyklių 7 punktas neteko galios:

7. Įsigyti kasos aparatus Lietuvos Respublikos ūkio subjektai gali tik iš Valstybinės mokesčių inspekcijos prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos (toliau – Inspekcijos) leidimą prekiauti tais aparatais turinčių įmonių. Šis reikalavimas netaikomas, kai aparatai įsigyjami iš ūkio subjektų, šiose Taisyklėse nustatyta tvarka parduodančių savo vardu TVMI įregistruotus kasos aparatus.

Paaiškinta, kad kasos aparatą galima įsigyti iš juridinio asmens, prekiaujančio kasos aparatais. Taip pat galima įsigyti iš tų asmenų, kurių vardu jis įregistruotas TVMI. Visais atvejais aptarnaujanti įmonė privalo kasos aparato pardavimą ar perdavimą įforminti kasos aparato techniniame pase ir tokį aparatą užregistruoti ar perregistruoti TVMI (Taisyklių 9 punktas).

5. Taisyklės papildytos nauju 49.4 punktu, nurodančiu kaip elgtis praradus kasos aparatą (dėl vagystės, pametus ir panašiai):

„49.4. praradus kasos aparatą, kasos aparato naudotojas ar jo įgaliotas asmuo privalo informuoti apie tai AVMI ne vėliau kaip kitą darbo dieną po praradimo fakto paaiškėjimo. Per AVMI nurodytą terminą pateikti laisvos formos prašymą dėl kasos aparato išregistravimo. Kartu pateikti paaiškinimą ir nurodyti kasos aparato praradimo aplinkybes, taip pat policijos išduotą dokumentą apie vagystės atvejį (kai kasos aparatas prarandamas dėl vagystės), prarasto kasos aparato techninį pasą ir kasos operacijų žurnalą."

6. Nustatyta, kad kasos aparatus aptarnaujanti įmonė, priėmusi utilizuoti kasos aparatą, utilizavimo aktą ir aparato techninį pasą turi saugoti 6 metus (buvo – 5 metus),- Taisyklių 53.6 punktas.

7. Taisyklės papildytos nauju skyriumi:
Individualia veikla besiverčiančio gyventojo kasos aparato naudojimas
41. Individualia veikla besiverčiantis gyventojas gali naudoti tik TVMI jo vardu įregistruotą kasos aparatą, išskyrus Taisyklių 47 ir 48 punktuose nustatytus atvejus. Dėl kasos aparato įregistravimo TVMI turi kreiptis į aptarnaujančią įmonę.

42. Individualia veikla besiverčiantis gyventojas turi:
42.1. kiekvieną dieną pildyti Kasos operacijų apskaitos žurnalą;
42.2. pasirašyti į kasos aparatą įdedamų naujų kontrolinių juostų pradžioje ir baigtų spausdinti kontrolinių juostų pabaigoje;
42.3. registruoti kasos aparatu visus atsiskaitymus ir visas prekybos (paslaugų) operacijas, grynųjų pinigų išmokėjimą, įdėjimą ir išėmimą iš kasos aparato kasos;
42.4. užregistravęs visas prekių (paslaugų) pardavimo (pirkimo) operacijas, pagal kasos aparato duomenis nustatyti visą mokėtiną sumą;
42.5. kasos aparatu registruoti atsiskaitymą pagal mokėjimo būdą, išspausdinti kvitą ir teisingai jį nuplėšti;
42.6. užbaigtą spausdinti kvitą kartu su grąža ar kita mokėjimo priemone (mokėjimo kortelės ir panašiai) išduoti asmeniui (pirkėjui);
42.7. jei kvitas sugadintas (plyšo juosta ar panašiai), Taisyklių 35.1 ir 35.2 punktuose nustatyta tvarka įforminti jį tokia pat tvarka, kaip klaidingai išspausdintą kvitą, išspausdinti ir asmeniui išduoti naują kvitą;
42.8. kasos aparatu apskaitytus pinigus rekomenduojama laikyti kasos aparato stalčiuje arba kitoje vietoje, tačiau atskirai nuo asmeninių pinigų (nelaikyti vienoje piniginėje, dėžutėje ir panašiai);
42.9. jei, išspausdinus kvitą, pirkėjas nutraukia pirkimo–pardavimo sutartį, jei išspausdintas klaidingas kvitas arba pirkėjas grąžina įsigytą prekę, gyventojas turi:
42.9.1. Kasos operacijų apskaitos žurnale įrašyti grąžintos prekės pavadinimą, grąžinimo priežastis ir pirkėjui grąžintą pinigų sumą;
42.9.2. grąžintą kvitą įklijuoti Kasos operacijų apskaitos žurnale;
42.9.3. kai su grąžinama preke pateiktame kvite užregistruotos ir kitos (negrąžinamos) prekės, pirkėjui pageidaujant išspausdinti naują negrąžintų prekių pardavimo kvitą ir jo numerį nurodyti laisvos formos pinigų grąžinimo akte;
42.10. kai baigiasi ar nutrūksta kontrolinė juosta, pasirašyti ant jos nutrūkusių galų arba ant jos pabaigos ir naujos juostos pradžios, nurodyti datą ir laiką bei kontrolinės juostos eilės numerį. Nutrūkusią juostą klijuoti draudžiama;
42.11. Pasibaigus darbo dienai būtina:
42.11.1. suskaičiuoti dienos (pamainos) įplaukas grynaisiais pinigais;
42.11.2. išspausdinti fiskalinę dienos ataskaitą („Z"), o paskutinę mėnesio dieną – ir fiskalinę mėnesio suminę ataskaitą bei įklijuoti į Kasos operacijų apskaitos žurnalą;
42.11.3. kai dėl kasos aparato gedimo ar kitais atvejais pirkėjui išrašomas Prekių (paslaugų) pirkimo–pardavimo kvitas, Kasos operacijų apskaitos žurnalo skyriuje „Dienos „Z" ir periodinės (mėnesio) ataskaitos" dienos pabaigoje įrašoma gauta pajamų suma, paskaičiuota pagal išrašytus Prekių (paslaugų) pirkimo–pardavimo kvitus;
42.11.4. užpildyti Kasos operacijų apskaitos žurnalą, kurio įrašo duomenis parašu turi patvirtinti individualia veikla besiverčiantis gyventojas;
42.12. išspausdintų kontrolinių juostų ritinėlius sunumeruoti spausdinimo eilės tvarka (nurodyti metus ir eilės numerį, pvz.: Nr. 2002/51) ir tvarkingai supakuoti. Ant pakuotės nurodyti metus ir juostų numerius. Pasibaigus nustatytam saugojimo terminui, kontrolines juostas sunaikinti (smulkintuvu, sudeginti). Kai kontrolinės juostos sunaikinamos, Kasos operacijų apskaitos žurnale (kurių metų juostos sunaikintos) III skyriuje „Pastabos" turi įrašyti sunaikinimo būdą, datą ir pasirašyti.

43. Rekomenduojama darbo dienos pradžioje patikrinti, ar nepažeistos kasos aparato plombos bei darbe vadovautis šiomis Taisyklėmis bei kasos aparato naudojimo instrukcija.

44. Kasos operacijų apskaitos žurnalą ir techninį pasą rekomenduojama darbo metu laikyti kasos operacijų atlikimo vietoje arba kitoje saugioje vietoje, tačiau kontroliuojančiai institucijai paprašius pateikti per nurodytą terminą.

45. Kasos aparato gedimo atvejais privaloma kreiptis į aptarnaujančią įmonę, su kuria yra sudaryta sutartis. Jei tokia sutartis nėra sudaryta, kreiptis į bet kurią tą kasos aparato modelį aptarnaujančią įmonę.
Individualia veikla besiverčiantis gyventojas kasos aparato gedimo šalinimo laikotarpiu ar kitais atvejais, kai jį naudoti draudžiama (pažeista plomba ir panašiai), kiekvienam su juo atsiskaičiusiam asmeniui turi išduoti Prekių (paslaugų) pirkimo–pardavimo kvitą.
Jei individualia veikla besiverčiantis gyventojas naudoja aptarnaujančios įmonės vardu registruotą atsarginį kasos aparatą, kuris skirtas pakeisti remontuojamą kasos apartą, atsarginiu kasos aparatu užfiksuoti atsiskaitymų duomenys registruojami remontuojamo kasos aparato Kasos operacijų apskaitos žurnale, nurodant atsarginio kasos aparato unikalųjį numerį.

46. Jei prarandamas kasos aparatas, kasos aparato techninis pasas, Kasos operacijų apskaitos žurnalas, reikia vadovautis Taisyklių IV skyriaus nuostatomis mutatis mutandis.

47. Kai individualia veikla besiverčiantis gyventojas nuomoja prekyvietės vardu įregistruotą kasos aparatą, prekyvietės vadovas ar jo paskirtas atsakingas darbuotojas laisvos formos pranešimu apie tai turi informuoti TVMI, kurioje įregistruotas nuomojamas kasos aparatas, ir kreiptis į aptarnaujančią įmonę dėl kasos aparato perprogramavimo. Pranešime TVMI turi būti nurodyti nuomos sutarties duomenys: nuomojančio kasos aparatą gyventojo vardas, pavardė, gimimo data, sutarties sudarymo data ir numeris, sutarties sudarymo terminas (iki kada sudaryta sutartis), taip pat kasos aparato unikalus numeris.
48. Kai individualia veikla besiverčiantis gyventojas nuomojasi kasos aparatą iš kito asmens (juridinio ar fizinio), jis pats informuoja apie tai TVMI ir papildomai nurodo duomenis asmens (pavadinimą, juridinio asmens kodą arba fizinio asmens vardą pavardę), iš kurio nuomojasi kasos aparatą, taip pat pats kreipiasi į aptarnaujančią įmonę dėl kasos aparato perprogramavimo."

7. Taisyklės papildytos nauju 3 priedu:
Individualia veikla besiverčiančio gyventojo kasos aparato kasos operacijų apskaitos žurnalo formos pavyzdys.